top of page
  • Yazarın fotoğrafıKadim Can

Çocuklarda Olumlu Davranış Geliştirmek için 3 Öneri

Çocuklarda davranışların olumlu yönde gelişmesi için öncelikle anne ve baba olarak şu 3 davranışımıza dikkat etmemiz gerekir.



1- Kararlı Olmak


Kararlı olmak aslında hayatımızda en fazla kullandığımız kelimeler arasında olan Evet ve Hayır kelimelerindeki dengedir. Bu iki kelime ve çocukla kurduğumuz denge, çocukların olumlu davranış geliştirmesini sağlamaktadır. Örnekle bunu anlatmaya çalışayım. Mesela; çocuğunuz sizden, tablette oyun oynamak istediğini söyledi. Sizde şimdi olmaz dediniz. Daha sonra tekrar gelip sizden yine tablette oyun oynamak istediğini söyledi. Hatta bir kere oynarım, diye sizi ikna aşamalarına başladı. Burada bu çocuğun yaşına göre ikna çalışmaları değişiklik gösterebilir. Bir anda o gözlerden bir damla yaş akabilir. Siz yine "Hayır" cevabını verdiniz. Çocuğunuz sizi test etmeye devam edecektir. Siz bir işe başladınız. Sizin meşgul olduğunuzu gördü. Yanınıza yaklaştı " Tablette oyun oynayabilir miyim?" sizde dayanamadınız, izin verdiniz. Bu senaryoda çocuğunuz nasıl bir hayat bilgisi öğrendi? Demek ben biraz zorlasam anne ve babamın iş yoğunluğunda teklifimi götürsem isteklerim rahatlıkla yerine getiriliyor. Plan harika! Bundan sonra her zaman bu vakte göre kendi doğal hayatımı belirliyorum, deyip kendini size göre şekillendirecektir.


Böyle bir durum içerisine mutlaka gireceksiniz. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Evet ve Hayır kelimeleri sizin çocuğunuzda olumlu davranış geliştirmek için sihirli sözcüklerdir.


2-Tutarlı olmak


Kararlı olmanın yanı sıra en önemli davranışlardan bir tanesi tutarlı olmaktır. Tutarlı olan bir bireyin çocuğu da tutarlı davranışlar sergileyecektir. Bu kavramı biraz örnekle anlatmaya çalışayım. Kritik örnekler vermeyi seviyorum. Çocukların en sevdiği şeyden bahsedeyim. Yalnızken izin vermediğiniz bir şeyi çocuk siz başkalarının yanındayken talep edebilir. Bu durumda ne yapacaksınız? Genel olarak kaybettiğimiz, gardımızın düştüğü anlardan bir tanesidir bu durum. Yalnızken hayır olan cevabımız, birileri olduğunda da aynı şekilde hayır cevabını verebilme cesareti göstermeliyiz. Çocuk böyle bir olumsuz durumla karşılaştığında bizden öğrendiği şey pek tutarlı olmayan davranışlardır. Bir başka senaryo şöyledir:


3- Saygılı olmak


Çocuğunuza mutlaka adı ile hitap edin. Ona o biricikliğini hissettirin. Adı ile hitap etmeniz de size saygı duyması için bir sebeptir.

Çocuklarınıza sevdiğinizi söyleyin. Onları kucaklayın. En son ne zaman şöyle sımsıkı sarılıp sevdiğinizi söylediniz?


Çocuklar anne ve babalarını elbette severler. Fakat hangisine daha çok saygı gösterir? Kendisine saygı göstereni hem sever hem de saygı gösterir. Saygılı olmasını bekliyorsak önce kendimizi bir sorgulayalım. Biz çevremize karşı ne kadar duyarlıyız? İşte bu soruya verdiğimiz cevap kadar çocuğumuzun çevreye olan saygısı!



16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1. Kitap Okuma Listesi

Merhaba, 1.sınıf öğrencilerin ilgisini çeken kitap listemi sizlerle aşağıda paylaştım. İlgili kitabın üzerine tıklayarak kitapları inceleyebilirsiniz. Levent İlk Okuma Kitaplarım Set (10 Kitap) Kırda

Yazı: Blog2_Post
bottom of page